15 juuni, 2012

Pavlova

No, mis kook see Pavlova õige on... ???!!! Tekitab minus sada erinevat küsimust... Kuidas üldse seda kooki tegema peaks ja milline ta olema peaks jne jne... Kuna kõik muudkui kirjutavad ja räägivad pavlovast ei saand ka mina jätta proovimatta seda "tundmatut" kooki. Välimuselt ei oska kohe koogile mingit hinnangut anda,sest ma pole seda kooki kunagi kuskil oma silmaga näind ja proovida saand.... tundub selline kuiv besee plätserdis...  aga suuremal uurimisel selgus, et kook on keskelt hoopis pehme. Ja peale käib tavaliselt vahukoor aga erinevatest retseptidest leidsin ka igasugu kohupiima, toorjuustu ja muude kreemide täidiseid, katteid ning kaunistusteks väga rikkaliku valiku kõikvõimalikest puuviljadest.
Siin siis minu Pavlova, mille esialgse retsepti pätsasin Mari-Liisi blogist.

Põhi:

4 toasooja munavalget
noa otsaga soola
200g suhkrut
2 tl maisitärklist
1 tl vanillisuhkrut
1 tl valget veiniäädikat

Ahi peab olema eelkuumutatud! 160 kraadini.
Munad võiks olla toasoojad, või siis kergelt soojas vees soojendatud.
Valmis võid sättida ka suure ahjuplaadi, millel küpsetuspaber peal. Sinna võib ette joonistada umbes 20-24 läbimõõduga ringi, nii on lihtsam ümmargust kooki saada.
Vahusta munavalged natukese soolaga kõvemaks vahuks. Sega omavahel suhkur, vanillisuhkur ja maisitärklis. Lisa pidevalt vahustades kolmes osas/jaos suhkur. Lisa veninäädikas ja sega ettevatlikult  munavahu hulka.
Tõsta vaht küpsetuspaberile ja vormi sellest ümmargune ring... nii 4-7 c kõrge.
Tõsta plaat ahju ja alanda tempi kohe 110 kraadini. Küpseta 1,5 tundi. Ahjuust küpsemise ajal mitte avada! Lülita ahi välja ja lase beseel praokil ahjuuksega ahjus jahtuda. Mõni laseb koogil ka üleöö ahjus seista/jahtuda. Vaikselt libistada koogialusele kuna on väga rabe.
Pealt võib katta siis vahukoorega (võimalikult vähe) või kohupiimaga. Kuidas kellelgi maitse eelistus on. Kindlasti panna peale ka värskeid maasikaid ja kiivisid!