04 juuni, 2012

Rukkileib

Otsustasin teha taas leiba!
Seekord mõtlesin, et olen tubli ja teen ise kõik otsast peale, alates juuretisest.
Kõik hakkas ilusti toimima, lihtsalt esimesel korral kerkis leib veidi kauem kui tavaliselt.(umbes 5h).
Juuretis:
Juuretise kõige lihtsama retsepti sain Toidutarest, millel lasin 2 ööpäeva hapneda, vahepeal segades.

Leivateo I etapp
850ml kuuma vett (~ 40C, käel on ebamugavalt tuline)
150-200 ml juuretist (tunde järgi :) 5-6 spl umbes
rukkijahu (soovitav 2kg pakk)

Esimesel õhtul kallan juuretise, vee ja rukkijahu üheks hapukoore taoliseks massiks kokku. Ja lasen sel 12-24h hapneda, soojas toas, õhukindlalt, froteerätiku all. Hakkab mullitama, vahutama. Mitte torkida.

Leivateo II etapp
Teisel päeval, soovitavalt umbes lõuna paiku :), segan leivamassi uuesti läbi puulusikaga ja tõstan uue juuretiseportsu !!! purki või karpi ja panen külmkappi seisma ja ootama järgmist korda (säilib 2 nädalat).
Siis lisan oma segule igasugu muud huvitavat, minu retsept on järgmine:
3 tl soola
3 tl suhkrut
2 tl linakoogijahu
4 tl rukkilinnasejahu (teeb leiva tumedaks)
2 tl oliivõli
4 spl leivasiirupit
koriandrit (~0,5 tl)
seemneid
Segan kõik uuesti läbi ja hakkan lisama rukkijahu juurde. Lisan niikaua kuni on nii paks tainas, et enam ei jaksa segada. Tainas ei ole voolav.
Leivavormid määrin võiga ja panen taigna vormi, umbes kolmveerand või pool täis. Peale raputan tavaliselt kõrvitsa ja seesamiseemneid.
Panen umbes 3-4h kerkima! Katan pealt plaadi või kilega ja sinna peale veel 2 froteerätikut. võiks olla kuskil 25C ruumis.  Piiluda vahepeal ikka, et tainas üle äärte ei tuleks :)

Küpsetan ahjus:
235 *C 22 minutit (ahjuust avada ei tohi)
180 *C 44 minutit

Olen kasutanud ka varianti:
235* C 22 min
220* C 11 min
200* C 11 min
180* C 22 min

Pärast küpsemist võtan leivad ahjust välja, keeran froteerätiku sisse paksult ja jätan järelküpsema kapi peale.  Alles seejärel võtan vormidest välja. Tavaliselt sööme leiba järgmisel päeval, või kui leivad on juba peaaegu jahutnud. Leigelt koos võiga on muidugi eriti nämm! :)